Zonder uit de doeken te doen waaróm hoogbegaafden nou zo massaal van alles uitstellen, wil ik je vooral wat tips geven: so… what’s here to learn? Wat kan je nou concreet anders gaan DOEN (indien je hier een allergische reactie op hebt: lees vooral door ;-)), waardoor je een klein stukje minder gaat uitstellen? Oh en wees gewaarschuwd. Het lezen van de tips kan ook al voor veranderingen zorgen………

#1 Verleg je focus van het uitstellen zelf op het vermínderen van uitstellen!

Als íets frustrerend is, is het wel het focussen op wat je nog niet kan. 
Maar draai dat eens om, en focus je op het leeraspect. Als jij je iets eigen wilt maken, en je focus richt op wat er te leren valt, dan wordt jouw nieuwsgierigheid meer geprikkeld. Dat brein van je krijgt dan een uitdaging ipv een probleem.

Een stapje in die richting kan dus zo simpel zijn als: plak een A4(!!) met een prikkelende quote op je koelkast, en boven je bed, en je computer, en in het toilet. Kies een léuke quote en let erop dat die quote je ook echt aanspreekt, kietelt, iets veroorzaakt in je hoofd. En geef het tijd. Verwacht niet dat je binnen 1 dag door een quote opeens in beweging komt, maar kijk er regelmatig naar, lees echt wat er staat, en laat het in je hersens doordringen 😉

#2 Emotie bij het uitstellen: probeer eens een andere!Vaak genoeg zijn mijn cliënten enorm gefrustreerd geraakt door het vele uitstellen. Mooi voor mij, want daar help ik juist bij, maar niet fijn voor hen. Ze veroordelen het uitstellen.

Maar: IEDEREEN stelt wel eens wat uit. En ok, wij hoogbegaafden stellen soms wat veel uit. Ik was geen uitzondering ;-)! Maar… probeer, als je weer eens beseft dat je uitstelt, bewust naar je eigen gedrag te kijken en er een beetje om te lachen.. Of, als je het juist altijd al weglacht, bekijk het eens serieus! Op die manier geef je even een totaal andere reactie op het uitstellen, waardoor mogelijk ook een andere vervolgactie ontstaat!

#3 In gesprek met je uitsteller

Wat highly effective kan zijn, als het je lukt, is om met jouw uitsteller ‘in gesprek’ te gaan. Vaak ken jij je uitsteller heel goed en omgekeerd hij (of zij) jou ook. Het is dat stemmetje dat steeds zegt wat je béter nu eerst aan leuks kunt gaan doen, dan datgene wat je éigenlijk zou moeten doen 😉

Je kunt het bijvoorbeeld opschrijven en beginnen met: 
Mijn uitsteller zegt….. Mijn uitsteller wil voor mij…. Waarom mijn uitsteller zorgt dat ik uitstel is…. Stel zoveel vragen als je maar wilt. En kijk of je door het schrijven met je uitsteller in contact komt.
Doordat je contact wíl maken, zal de uitsteller wellicht al verrast zijn. Voor wie niet het idee heeft stemmen in zijn hoofd te hebben: geen nood. Dan komt tip 4!

#4 Beschrijf het gedrag van jouw uitsteller

Ook heel effectief: schrijf eens heel specifiek op wat je doet als je uitstelt. Hoe gedraag je je als uitsteller, wat denk je dan, wat voel je dan.
Lees vervolgens eens alles terug. Als je nu achter elke zin schrijft: “en vanaf nu wil ik dat anders/niet meer/verminderen/… (whatever suits you!). Welk effect merk je op?

Terwijl ik deze tips schrijf besef ik me: het zijn DOE-dingen. De uitsteller zal hier niet van gaan staan springen haha! Maar, degenen die het uitstellen willen verminderen wel!
Bonustip: doe het met iemand samen!

Hier is dan de laatste tip nr 5!

#5 Zoek uit welke stem in jou het uitstellen wil verminderen?

Welke stem in jou wil het uitstellen verminderen en waarom?
Je kunt net als bij de uitsteller op gaan schrijven en vragen stellen. Wat ook handig is om te weten: hoe sterk zijn deze twee stemmen ten opzichte van elkaar. Welke stem wil jij de komende tijd meer aandacht gaan geven. Hoe meer jij weet van deze stem, hoe makkelijker je dit kunt doen.
En nee.. het gaan NIET VANZELF ;-)!!

Heb jij een tip of tips uitgeprobeerd? Ik hoor graag welk effect het heeft bij jou!

Kan je een beetje motivatie en inspiratie wel gebruiken? Meld je aan in de nieuwe Facebook groep ‘Van uitstellen naar DOEN!’
Wil je samen met mij aan de slag, plan dan een sessie of volg de training ‘Van uitstellen naar DOEN!’.

Over de schrijfster

admin Maaike

Coach voor pleasers en aanpassers

Wil je iets delen nav dit blog?

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}