top of page

Als pleasen diep in je systeem zit

Bijgewerkt op: 15 jul.

Pleasegedrag verminderen, zeker als het diep in je systeem zit, is niet zo simpel.

Maar onbereikbaar? Dat is het niet! 


Vaak speelt angst een grote rol en heeft iedereen op z’n eigen manier er last van. De omgeving die gewend is dat je altijd voor ze klaarstaat, gewend zijn om jouw mening niet uit te horen of kennen omdat je bang bent voor discussie of conflict. Continu bezig zijn in je hoofd met duizend scenario’s, maar daardoor ook zeker niet in actie komen. 


Met je eigen verlangens en behoeften bezig zijn? Het geeft spanning, stress, gepieker, zelfs slapeloosheid. 


Frustrerend, omdat je ergens wél meer zou willen voor jezelf en zelfs ook wel weet dat zelfzorg net zo belangrijk zou mogen zijn als de zorg voor of om anderen... 


Hoe dieper, langer het pleasen in je systeem zit, hoe complexer het voelt om ermee aan de slag te gaan.


Onze overtuigingen Het is mens-eigen om eerder te zien wat mis gaat, dan wat goed gaat. Dat zit een beetje in onze Nederlandse cultuur. Het zit in ons. We worden deels zo opgevoed. Als kind krijgen we indirecte boodschappen mee dat we niet goed genoeg zijn, niet belangrijk of er niet toe doen. Het is echt hard werken als je daar je tanden in gaat zetten: een overtuiging is iets wat je bent gaan geloven. Het is zelfs iets dat vaak onbewust gebeurd is. De conclusies die we trekken als kind kunnen een leven lang blijven bestaan.


Vanaf de 0-lijn

Als je dus toch je tanden erin zet en je overtuigingen vindt, dan ga je ze eerst een tijdlang in twijfel trekken. Is het wel waar dat ik niet goed genoeg ben? Geloof ik dat zelf ook? Wil ik dit blijven geloven? Zo komen er wat breuklijntjes in de muur van je overtuiging. En: elk klein stapje in die proces is dikke winst. Reken vanaf de 0-lijn. Niet 'Ik doe te weinig", maar eerder "Ik doe iets!".


Achter de muur Veilig beschermd is jouw positieve zelfovertuiging dat je wel waardevol bent. Wel ertoe doet. Wel goed genoeg bent. Dat is hartstikke kwetsbaar voor vele mensen. En al helemaal voor pleasers. Zij 'leven' op de bevestiging of de waardering van anderen, dat is als het ware voeding voor ze. En logisch, nu je weet dat er een negatieve zelfovertuiging onder zit. Krampachtig wordt geprobeerd een beetje goedkeuring van anderen te krijgen.


Van buiten mag, van binnen is beter

"Mag ik dan geen bevestiging meer vragen?" Jawel, absoluut! Maar wees je er ook van bewust dat er in jou een kwetsbaarheid ligt. Begrijp met compassie dat dit voortkomt uit het verleden. Kies er bewust voor om anderen om bevestiging te vragen. Kies zelf wat je ermee doet. Laat het niet bepalen hoe je je voelt. Leer het ook weer los te laten. Jij bent degene die van binnen bevestiging mag geven aan jezelf, gevoed door bevestiging van buiten.


Reageren? Dat kan hieronder! #pleasen #pleasegedrag #peoplepleasen

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


Wil je met me in gesprek?

Las je iets wat je heeft geraakt? Herkenning in een worsteling die je zelf ook kent?

De allerbeste manier om te zien of ik je hierin kan helpen en of we bij elkaar passen is
om in gesprek te gaan. Dat kan zowel online als offline. Via mijn online agenda maak je eenvoudig een afspraak. 

Ik zie je graag!

bottom of page