Welke stijl heb jij: zie je eerder verschillen of overeenkomsten?

Vanuit NLP benoemen we twee stijlen: mismatchen en matchen.
– Mismatch is het zien van verschillen, wat er ontbreekt, wat er mist
– Matchen is het zien van overeenkomsten, wat is er wel, wat klopt er

Ieder mens heeft beide stijlen in zich, maar is bij de een meer of minder ontwikkeld dan bij de ander. Hoe zit het bij jou denk je?

Het matchen en mismatchen is vaak iets wat op onderbewust niveau speelt 

Denk je maar eens in: je bent van nature een matcher en je zit in een werkomgeving waar de mensen enthousiast en optimistisch zijn en vooral kijken naar wat de mogelijkheden zijn. Je zult je op je gemak voelen, want het past bij jouw eigen stijl en je voelt je op je plek.

Degenen die van nature mismatchen en vooral de verschillen opmerken, zijn weer veel beter op hun plek als er kritisch en weloverwogen omgegaan wordt met zaken op het werk. Zien waar het mis kan gaan is in deze omgeving heel functioneel en wordt ook gewaardeerd. Dit betekent overigens niet dat er dan geen enthousiasme of optimisme is.

Doordat deze stijlen vaak op onderbewust niveau een rol spelen, kun je op bewust niveau wel voelen dat er iets ‘mis’ is, maar niet de vinger leggen op de oorzaak. Weten welke stijl je hebt en welke stijl je omgeving heeft, kan jouw contact met jezelf én je omgeving aanzienlijk verbeteren.

Waarom denk je dat veel werknemers er voor kiezen zelfstandige te worden?

Je staande houden als je omgeving qua stijl anders is

Het kan natuurlijk gebeuren dat je als matcher in een mismatch omgeving terecht bent gekomen. Het kan nogal wat flexibiliteit vergen om je staande te houden als je steeds al je plannen vol mogelijkheden voor legt aan mismatchers en dan steevast te horen krijgt wat er mist in je plannen.

Niet zelden zal het effect hebben op je energie niveau: je voelt je leeggezogen, uitgeput, je hebt het gevoel tegen muren aan te lopen. Als mismatcher in een match omgeving zal je ook tegen problemen aanlopen: jij ziet waar het op voorhand of in de toekomst mis zal kunnen lopen, maar de machters luisteren liever niet naar wat de problemen kunnen zijn en houden je adviezen op afstand. Resultaat: frustratie.

Hoe ga jij met jouw stijl om?

Omdat ieder mens zich wel een beeld kan vormen bij deze stijlen, is het vrij evident: hoe ga je ermee om. Hoe bewust ben je je van je eigen voorkeursstijl en in hoeverre past jouw werkomgeving bij jouw stijl? Kun je inspelen op de verschillen en overeenkomsten hierin, zodat jij nog beter tot je recht komt?

En…: als blijkt dat jouw werkomgeving eigenlijk een mismatch heeft met jouw natuurlijke stijl, is dit dan reden om een andere werkomgeving te zoeken?

Wellicht zijn er ook zelfs die beide stijlen in zichzelf herkennen, maar dit terugzien op verschillende gebieden. Op werk vooral matchen en privé meer mismatchen. Ook op persoonlijk vlak, dus als het gaat om jou als persoon: ben je dan eerder een matcher of een mismatcher? Zie je eerder wat je wel kunt, of juist wat je niet kunt.

Beide stijlen hebben hun eigen voor- en nadelen 

Als je zonder oordeel kijkt naar beide stijlen, dan ontdek je de kwaliteiten. Zoals de mismatcher ziet wat er mist, en daarmee dus verdieping kan aanbrengen. Waar jij mogelijk als matcher nog niet aan hebt gedacht, komt mismatcher aan met vragen die zorgen dat jij een vollediger beeld krijgt.

Matchers zien weer wat de mogelijkheden zijn, motiveren en zetten aan tot groei en beweging.

Als doorgeslagen mismatcher kun je bijvoorbeeld ook teveel beren op de weg zien en dat als een probleem ervaren, terwijl een matcher de beren ziet als uitdaging en zijn tanden zet in het vinden van oplossingen. Sla je als matcher te ver door, dan kijk je te weinig naar de risico’s, danwel: je ziet ze ook niet. En zelfs dat heeft dan ook soms nog voordelen 😉

Hoe flexibel ben jij in jouw stijl? 

Flexibiliteit is kracht. Dat is een van de vooronderstellingen die in NLP de basis vormen. Dichtbij je eigen stijl blijven, ongeacht welke stijl, en daarbij kunnen omgaan met de stijlen die jouw omgeving heeft. En als flexibiliteit te ver uitrekt: ga ik een nieuwe keuze maken die past bij mijn stijl?

Wees nieuwsgierig 🙂 Onderzoek & ontdek. You may like!

Als jij meer een mismatchende voorkeursstijl hebt: ga dan vandaag eens bewust kijken naar overeenkomsten. Wat is er wel? Wat klopt er wel? Wie in jouw omgeving is juist meer matcher, wat doet die persoon anders dan jij? Welk voordeel kan het voor je hebben als je wat meer leert matchen?

Als jij meer een matchende stijl hebt: kijk eens bewust naar verschillen. Wat mist er? Wat klopt er niet of ontbreekt? Ken je mismatchers? Wat doen zij anders dan jij? Welk voordeel kan het voor je hebben als je wat meer leert mismatchen?

Loop je juist enorm vast op het verschil in stijl tussen jou en je omgeving en kom je er niet uit? Neem contact met me op voor een intake. Ik help je hier graag in verder!

Over de schrijfster

admin Maaike

Coach voor pleasers en aanpassers

Wil je iets delen nav dit blog?

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}