Gemotiveerd!
Deze 17 jarige cliënte was ook hulp-moe (zie blog https://coffeeandcoaching.nl/blog/wat-kun-je-doen-voor-dropouts-die-hulp-moe-zijn/ ). Maar gelukkig, ze werd doorverwezen en zat bij mij op de bank. Onze eerste sessie samen. Haar moeder was mee en haar begeleidings hondje ook. Die het eerste half uur vooral om haar heen bleef dralen en later bij mij onder de tafel rustig de boel aan het observeren was 🙂

Omdat ze wil werken aan haar sociale angst, had ik bedacht het eerst rustig aan te pakken. Mijn LIJV doelenmodel leent zich daar prima voor. Ze kreeg een A3 en een pot stiften voor haar neus en een print van het doelenmodel en aan de hand van mijn vragen, heeft ze in een paar uur tijd haar complete doel op papier gezet. Toen ik haar halverwege vroeg hoe ze zich voelde, antwoordde ze “Gemotiveerd! Ik ben nu eens positief met mijn doel bezig, heb een helder overzicht van waar ik aan wil werken. De nadruk ligt nu niet meer op alle blokkades die ik heb, maar waar ik naartoe wil ontwikkelen.”

Haar droom
Zij wil namelijk performer worden: dansen, zingen en muziek maken. Binnen een jaar wil ze een begin hebben gemaakt met het netwerken om haar muziek tot een product te maken. Zij wil mensen raken met haar dans, zang en muziek. Dat is haar enige droom, haar passie, waar haar hart ligt. Daarom is het nu (nog) heel eng, heel spannend, heel GROOTS en zijn er kort gezegd: angsten.

Ik vroeg haar of ik mocht bloggen over haar verhaal. Omdat ik net als haar ook mensen wil raken met wat ik doe en omdat haar verhaal lijkt op verhalen van nog veel meer hb dropouts. Ook op mijn eigen verhaal. Lezen over de ervaringen van anderen helpt een stukje: iets minder alleen voelen, iets minder anders zijn. En zien dat er veel meer mogelijk is dan je aanvankelijk denkt..

Sociale angst
Haar sociale angst bestaat vooral uit “Wat denkt de ander? Wat vindt de ander? Wat ziet de ander?”. Het is alsof er twee versies van haar bestaan, waarbij de ene al een getalenteerd performer is die voelt en weet dat ze kan wat ze doet en waarbij de ander de onzekere, zich steeds afvragende nadenker is die zich alleen maar druk lijkt te maken om de buitenwereld.

Deze twee versies gaan we in dit traject weer samenvoegen. Dit zie ik heel vaak: een intern gerichte en extern gerichte persoonlijkheid, die elkaar niet lijken te bereiken.

We gaan leren waar voor haar de verschillen en de overeenkomsten zitten, net zolang als nodig is en zij vanuit haar eigen normen en waarden háár leven leeft en gelukkig en vrij is.

Wat betekent vrij voor haar?
“Wat vrij is voor mij? Onafhankelijk zijn. Geen toestemming hoeven vragen of er op wachten, niet iets eerst ‘nodig’ hebben om ergens aan te beginnen omdat ik angstig ben. Ik doe mezelf tekort als ik dit nu niet doe, als ik niet voor mijn droom ga! Vrij is ook dat wat in mij zit naar buiten laten, dat het los is van wat anderen ervan vinden.”

Ondanks de angsten, het vele nadenken, piekeren, worstelen met zichzelf… of juist dankzij: deze dame is al heel wijs, heeft al zoveel lessen geleerd in haar 17 jaar.

Zij heeft zelf al zoveel antwoorden, en wil gewoon met een beetje hulp in de vorm van vragen, die antwoorden gaan omzetten in woord en daad. Haar angsten langzamerhand overwinnen en haar droom performer te worden werkelijkheid laten worden.

Inspirerende quote!
Een prachtige uitspraak die ze deed en die ik hierbij als quote neerzet is: “Wat grote mensen groot maakt, is niet dat ze al alles kunnen als ze ergens aan beginnen, maar dat ze nooit opgeven!”

Maak je een voorstelling van wat ze nog zal bereiken! Neem erin mee wat ze al bereikt heeft, ook al is ze nu een dropout volgens het systeem. Elke ervaring nu telt mee als bouwsteen voor haar toekomst, het creëert haar droom die straks werkelijkheid is.

Over de schrijfster

admin Maaike

Coach voor pleasers en aanpassers

Wil je iets delen nav dit blog?

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}