Vrijdagavond rij ik met m’n nieuwe flipover achterin de auto naar Bedum. Een schattig dorp iets boven Groningen. In de praktijkruimte van een collega coach en tevens vriendin ga ik de dag erna training geven.

Als ik aankom zet ik gelijk alles alvast klaar. De flipover uit de doos, een A3 voor iedereen, een leuk schriftje met pen en een flesje water. Stroopwafels, paaseitjes en gevulde koeken, een bakje met wat snoepgoed. Ik hou ervan om iedereen een welkom gevoel te geven. Letten op de sfeer die ik neerzet: open en gezellig, met humor en ruimte voor denken, voelen en DOEN!
Ik zet alvast het trainingsprogramma open op de laptop zodat ik de ochtend erna direct in trainingsmodus kan stappen.

Om kwart over negen komt de eerste binnen. Een week voor de training heb ik met haar via Skype gesproken, dus ze weet al een beetje wie ik ben en andersom. Tijdens de Skype heeft ze me verteld met welk doel ze wil werken in de training en heb ik haar vragen gesteld om haar doel zo specifiek en concreet mogelijk te maken. Hierdoor merk ik altijd al direct op dat mensen enthousiaster raken over hun doelen 🙂

Als iedereen binnen is en koffie of thee heeft gaan we van start. Ik laat eerst iedereen met elkaar kennis maken en gebruik als thema hun eigen doel. Vertel de ander over je valkuilen en je verlangen van je doel. “Ik verzin altijd excuses om iets uit te stellen. Soms heb ik ook gewoon niet bewust door dat mijn to-do’s oplopen, alsof mijn onderbewuste dat verstopt. En wat ook frustrerend is: op het moment zelf voelt het niet erg en heb ik er totaal geen last van! Da’s achteraf wel anders!”

Zodra ze vertellen over het ‘waarom’ van hun doelen komt er gevoel omhoog. Ik zie het als mijn voorrecht om daar ook voldoende ruimte aan te geven. Dat verlangen, die emotie voelen is een belangrijke drijfveer om je doel te wíllen bereiken. Het hart is erbij betrokken en dat voelen ze allemaal.
Na het vertellen leg ik ze uit hoe het doelenmodel werkt en geef ik ze de tijd om alvast wat dingen op te schrijven. Het A3 krijgt zo na iedere oefening meer invulling door de inzichten.

In de ochtend staat het ‘denken’ wat meer centraal. Kennis hebben over de processen in je hoofd, weten hoe je hoofd functioneert is heel handig als je patronen wilt doorbreken. Een beetje psycho educatie. Wat daarnaast enorm helpt is eerlijk zijn. Jezelf niet (meer) voor de gek houden en bijvoorbeeld toegeven dat je ook lui kan zijn, of je prioriteiten niet helemaal lekker had liggen. Of steeds alle aandacht geeft aan anderen in plaats van aan jezelf. Wat de reden ook is waardoor je uitstelt, in de training leer je het om te gooien van belemmering naar uitdaging.

Het voordeel van uitstellers onder elkaar: je voelt je snel op je gemak. Dat zie ik nu ook weer gebeuren. Tussen de oefeningen door en tijdens oefeningen worden er geen sociaal gewenste antwoorden gegeven op vragen. “Ik heb heel snel het idee dat ik te dramatisch en emotioneel ben, maar vandaag had ik dat een stuk minder. Het mocht, er was ruimte voor. Jij straalt ook rust uit en oordeelt niet.”

Na de lunch die iedereen op eigen wijze invulling geeft, gaan we wat meer met het verlangen aan de slag. Eerst gaan we in gesprek met die stem van de uitsteller. Wat is nou eigenlijk zijn intentie? Deze is namelijk altijd positief, maar voor iedereen is deze anders! Ik vind het altijd grappig om te zien dat de één vrij snel een positieve intentie vindt van zijn uitsteller, en de ander vooral kijkt naar het negatieve effect waardoor ze echt even moeite hebben om de positieve intentie te vinden. Uiteraard help ik daarbij 🙂 “Dat je, hoe negatief je vaak over jezelf denkt, daar vaak weer een positieve draai aan kan geven!”.

Voor mij is de basis van de training het bewuste aan het onderbewuste koppelen. De verlangens worden vaak meer op onbewust niveau ervaren, snel weer weggestopt. De dagelijkse gang van zaken in werk, relaties, vriendschappen krijgt voorrang op het bereiken van persoonlijke doelen.
Deze dag is er helemaal om de focus op jou en je doel te richten. Dat alleen kan al een hele shift zijn. Hoe vaak zijn we niet gewend om vooral de aandacht te richten op wat de ander nodig heeft? Wie heeft je geleerd je te richten op jezelf? Ben je dan niet egoïstisch?
Eén van de elementen in de training is daarom ook het checken van de ecologie. Dat wil zeggen: als jouw uitstelpatroon verandert, is dat dan goed voor jou én je omgeving? Zullen er bezwaren zijn? Of zijn er verborgen voordelen aan het behouden van het patroon? En als er inderdaad bezwaren of verborgen voordelen zijn: wegen zij dermate zwaar dat je er je doel voor opzij wil zetten?

Het kan heel goed zo zijn dat je tot dit besef komt. Dat het er de tijd nog niet voor is. Dat je mogelijk wat meer tijd nodig hebt om je omgeving op veranderingen voor te bereiden. Impliciet ook jezelf waarschijnlijk. Je droom kan bijvoorbeeld zijn om een eigen praktijk neer te zetten, maar dat betekent dat je tijd en energie aan je praktijk gaat besteden. Tijd die je eerst besteedde aan anderen helpen. Binnenin zul je kunnen voelen of je bereid bent toch voor je droom te gaan of nog niet.. Daar is namelijk niets mis mee, het is informatie. Het zegt je dat je je droom wat uitstelt, maar niet afstelt.

Bij alle deelnemers bleek de ecologie ok te zijn: ze konden door met hun doel. In een systemische oefening hebben ze als het ware op hun doel gestaan. Ervaren hoe dat dan voelt als ze het doel bereikt hebben. Ontroerend vind ik om ook nu weer te zien wat er dan bij de deelnemers gebeurt. Een andere blik, een grote glimlach op hun gezicht, je voelt de zin die ze hebben om het doel daadwerkelijk te gaan bereiken.

Tegen het einde van de training heeft iedereen een goed gevuld A3 voor zich. Het doel staat overzichtelijk op papier. De valkuilen, de verlangens, de ontwikkelpunten. Vaak is de eerste stap richting het doel ook al helder. De deelnemers zijn enthousiast en voldaan na deze dag training. Ik ook.
Tijdens het rijden terug naar Scheveningen geniet ik minstens drie uur lang van een heel tevreden gevoel 🙂 En kreeg ik gister van één van de deelnemers al een appje dat ze de eerste stappen al gezet heeft! Ik heb haar aangeraden het bij haar doel te schrijven. Het is namelijk superleuk om te zien hoe je doel groeit, hoe jij groeit.

24 juni a.s. geef ik weer een training in Den Haag. Wil jij ook echt van dat uitstelpatroon af en je doel in beweging zetten? Neem een kijkje op www.coffeeandcoaching.nl/trainingen en meld je aan!

Over de schrijfster

admin Maaike

Coach voor pleasers en aanpassers

Wil je iets delen nav dit blog?

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}