Angst brengt meer dromen om zeep, dan falen ooit zal doen. En ik zeg ja. Als sociaal angstige puber waren angst en onzekerheid mijn dagelijkse maatjes. Niet van harte, maar ik wist niet beter. Ik wilde wel beter. Maar hoe?

Een van de belangrijkste dingen die ik in mijn leven tot nu toe heb geleerd is dat ik een knokker ben. Een vechter. Een doorzetter.

Dat ging niet vanzelf. Om een knokker te worden, moest ik het eerst ook zijn vreemd genoeg. Althans, ik geloof dat iedereen wel een knokker in zich heeft, maar gebruik je die ook? Bewust? Ik deed dat vroeger niet. Ik was iemand die de kat uit de boom keek, verlegen was, niet het contact aanging. Ik keek naar mijn leven, maar ik nam niet echt deel. Te eng, te intens, te groots. Laat mij maar van de zijkant meekijken, meedoen was geen optie.

Maar ik had wel ‘last’ van allerlei dingen. Onder andere van mijn sociale angst. En mijn sociaal gewenste gedrag. Doen hoe ik dacht dat het hoorde. Doen hoe ik dacht dat anderen vonden dat het hoorde.

Daar wilde ik vanaf.

En dat innerlijke besluit om mezelf hierin te gaan ontwikkelen valt voor mij onder knokken. Want het was niet makkelijk. Het was zwaar. Het was vermoeiend, frustrerend, eng en ja ik wilde vaak maar al te graag opgeven. Maar dat deel in mij wat wilde knokken niet. Die ging door. Die zag toch nog mogelijkheden om door te zetten. Die wilde van geen opgeven weten.

Het was ooit mijn droom om een knokker te zijn. Iemand die ergens voor staat en ergens voor gaat. Ik ben die iemand geworden.

Ik ben mijn angst aan gaan kijken. Gezegd tegen angst: “hey luister, ik heb een droom. Ik wil ergens NAARTOE. En jij gaat met me mee. Ook als je dat niet wilt of eng vindt. En ik zal je helpen. Als je zo angstig bent dat je niet verder kunt, dan stoppen we even. Dan nemen we een pauze en dan staan we even stil. Dan kijken we samen naar wat jou zo angstig maakt. En dan ga ik bedenken wat ik kan doen om jou te helpen. Maar ik wil door. Met jou erbij.”

Angst werd vanaf toen een bondgenoot. Liet mij m’n ding doen. Zag mij werken aan m’n droom. Zag mij zelfvertrouwen ontwikkelen. Zag mij sociaal vaardiger worden. Zag dat ik sociaal gewenst gedrag los liet en zelfverzekerder werd. Angst begon er op te vertrouwen dat het goed was wat ik deed. Angst nam af in grootte, in intensiteit en in frequentie.

Als mijn verhaal je inspireert, laat het me weten. Als je dit ook wilt bereiken en het niet alleen wilt doen, zoek me dan op.

Ik help je graag.

Over de schrijfster

admin Maaike

Coach voor pleasers en aanpassers

Wil je iets delen nav dit blog?

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}