Astrid gaat pleasen om te bewijzen dat ze goed genoeg is. Jij ook?

“Ik wil graag bewijzen dat ik goed genoeg ben.”

Ze werkt hard, te hard eigenlijk. Zet haar werk op de eerste plaats. Doet zichzelf te kort. Weet niet hoe ze eigen grenzen moet stellen. Te moe. Kan geen nee zeggen. Heeft waardering van anderen nodig voor goedkeuring: ben ik wel goed genoeg? Het brengt veel onzekerheid… Ze schrijft haar leidinggevende een openhartige brief.

Een openhartige brief van een pleaser
aan haar leidinggevende

“Beste leidinggevende…

Ik ben Astrid, één van je werknemers.
Je kent me misschien niet heel goed, omdat ik graag op de achtergrond blijf. Maar ik werk hard.

Ik ben niet echt happy
Daar wil ik het ook even met je over hebben….
Ik werk hard.. maar de afgelopen tijd merk ik dat ik niet echt happy meer ben. Ik weet niet precies waar dat aan ligt.

Misschien omdat ik altijd alles goed of liefst perfect wil doen. Dat kost tijd, maar die tijd heb ik niet. Zelfkritisch op mezelf. Zien  wat er beter kan, maar… er ligt daarvoor teveel werk op mijn bord.

Ik wil graag bewijzen dat ik goed genoeg ben
Je ziet het misschien niet aan me, maar ik wil graag bewijzen dat ik goed genoeg ben. Te vaak ja zeggen op nieuw werk, terwijl wat er al ligt best veel is. Ik krijg waardering voor mijn werk, waar ik blij mee ben, maar voel me niet zo tevreden als ik zou willen.

Piekeren
Ik lig ‘s avonds in bed te piekeren. Over wat ik nog allemaal moet doen. Dat ik wil stoppen met pleasen. Niet alleen voor goedkeuring aan de slag wil. Het geeft innerlijke conflicten. Mijn zelfvertrouwen is laag. Ik ben streng voor mezelf. Ben ook bang dat de kans groot is dat ik fouten ga maken. Ik ga moe naar bed en sta meestal ook moe op. Dat verberg ik achter een glimlach.

Geen energie
Ik werk echt graag hard, ik kan niet anders, maar het voelt naar dat ik ook de energie niet meer heb om mijn sociale leven of eigen behoeften aandacht te geven. Laat staan mijn eigen ontwikkeling. Het voelt uit balans. Hoe stel ik grenzen. Ik weet niet goed waar ik moet beginnen….

Ik zou hulp moeten vragen
Ergens weet ik wel dat ik mijn hart vaker zou moeten luchten en ook dat ik om hulp zou moeten (mogen?) vragen.. maar ja, het werk.. het werk moet af.. Door de onzekerheid, de vermoeidheid ben ik gesprekken hierover aan het vermijden.

Ik ben ook bang dat als ik om hulp vraag jij misschien denkt dat ik niet de juiste ben voor dit werk… dat ik niet meer aardig gevonden wordt…

Het patroon in pleasen is te doorbreken
Via via hoorde ik over een coach. Maaike heet ze. Van Coffee and Coaching. Ze helpt gevoelige slimme mensen die worstelen met patronen in perfectionisme, zelfkritiek, aanpassings- en pleasegedrag.

Herkenning in pleasen
Dat is precies waar ik tegenaan loop bij mezelf en waar ik me heel erg in herken. Misschien mag ik bij haar eens een intake doen? Kijken waar dit harde werken en pleasen vandaan komt. Onbewust zal er iets zijn, waardoor ik het zo ontzettend moeilijk vind om anderen teleur te stellen en ‘nee’ te zeggen. Ik denk dat ze mij hiermee heel goed kan helpen, omdat ze veel werkt met pleasers, en mij ook tips kan geven om het af te leren.

Ik hoop dat je begrijpt dat ik dit aan je schrijf om aan te geven dat ik hier graag werk. En dat ik hulp nodig heb.

Met vriendelijke groet,
Astrid”

#hoogbegaafd #perfectionisme #zelfkritiek #pleasen

Definitie van pleasen

Pleasen is een poging om de ander te behagen. Dit please gedrag kan gemakkelijk een vorm zijn van onoprechtheid en onechtheid, omdat jouw motief niet helemaal oprecht is (dus niet enkel gericht op de ander en ten koste gaat van jezelf…). Je wilt de ander misschien wel een plezier doen, maar je wilt meer nog voorkomen dat de ander jou afwijst, niet aardig vindt, niet serieus neemt etc.

Afwijzing ervaren 

We ervaren afwijzing als iets wat heel onveilig is. En dat ontstaat ook al vroeg in je jeugd en geeft negatief kleur aan je overtuigingen. Het is ook logisch dat je ‘erbij wilt horen’. Maar het gaat mis als je jouw grenzen uit het oog verliest, iets waar anderen ook misbruik van kunnen maken. In veel situaties waarin je merkt dat je aan het pleasen bent, of aan het aanpassen, kun je oefenen om de relatie met jezelf steviger te maken door er eerst samen met je coach op terug te kijken.

Je pleaser kan helpen
Je wilt niet onaardig gevonden worden, dus kun je op een aardige manier nee leren zeggen. J0uw pleaser kan je daar juist enorm goed bij helpen. Daarmee verklein je ook de kans op afwijzing. Je hoeft geen dingen te doen die je niet leuk vindt in het traject, maar juist jouw wensen hierin zijn belangrijk. Het is namelijk, zeker bij pleasen, enorm begrijpelijk dat je bang bent dat sommige mensen weerstand zullen bieden als jij stopt met pleasen. Dat ze misschien zelfs boos worden, wat precies niet is wat je wilt. Daar kan je je dan constant zorgen over maken. In het traject werk je o.a. aan je zelfrespect, de bevestiging die jij aan jezelf kunt geven en de communicatie met anderen. Je please-gedrag zal geleidelijk afnemen en je zelfgevoel neemt toe.

Ik als voormalig pleaser

Jarenlang reflecteerde ik op mezelf in dingen voor anderen doen, met de vraag: oké, wil ik dit echt? Wat ik leerde was dan ook dit: doen wat ik wil, wat ik écht wil, daar gaan mensen op den duur aan wennen. In het begin voelt het helemaal niet goed, omdat het zo indruist tegen wat je van nature gewend was. Zo logisch. Dat hoort erbij en daar help ik je juist bij. Heel belangrijk is dat jij jezelf wilt helpen. Dat jij ergens hoop hebt dat het ook anders kan. Dan doen we samen de rest.

Pleasen als overleving Wil je meer weten over Fawn?
Fawn is één van de trauma responses (naast Fight, Flight en Freeze) en komt veel voor bij gevoelige mensen die vroeger met veel stress en angst moesten omgaan.

Gerelateerde artikelen:
Jezelf tekort doen
Voldoen aan verwachtingen
Als je ja zegt tegen anderen…
Confrontaties uit de weg gaan
Als pleasen diep in je systeem zit

Over de schrijfster

admin Maaike

Coach voor pleasers en aanpassers

Wil je iets delen nav dit blog?

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}