Vaak worstelen hoogbegaafden lange tijd in hun eentje met een probleem. Ik vroeg mijn cliënt (studeert aan de universiteit, 20 jaar), wat hem aanzette om hulp te gaan zoeken.

“Ik had een probleem. Ik liep steeds vast in het structureren van mijn werk en de projecten die ik voor mijn studie doe. Ik realiseerde me dat ik het probleem eigenlijk niet begreep en zelf geen oplossing zag en ben daarom hulp gaan zoeken. Ik wilde geen medicijnen slikken als korte termijn oplossing voor de onrust in mijn hoofd. Dus ik ben op zoek gegaan naar een coach. Door er met jou over te praten, heb ik het probleem en mezelf beter leren kennen en is het opgedeeld in kleinere stukjes. Door andere manieren van kijken toe te passen met jou, heb ik ook mogelijke oplossingen gevonden, waardoor ik nu ook gestructureerder kan denken.”

Toen hij begon met het traject was hij vooral bang dat het hem niet zou lukken, omdat hij al zo vaak vastgelopen was in zijn pogingen zijn werk te structureren. Het vertrouwen ontbrak dat zelfs híj zou kunnen leren in stappen te werken. Nog is zijn deel vertrouwen niet volledig overtuigd, vanwege zijn lange historie in het vastlopen. Zijn vertrouwen wil graag bewijs dat dit op lange termijn ook goed blijft gaan. Maar er is ook optimisme bijgekomen, hij merkt aan zichzelf dat hij anders aan de slag is. En ondanks het gebrek aan vertrouwen, blijft hij stappen zetten.

Zo heeft hij bijvoorbeeld eerst studiegenoten gevraagd om hem te helpen een planning te maken. En kwam er vervolgens achter dat de ander z’n planning, niet helemaal de zijne was. Maar daar heeft hij zelf weer een draai aan gegeven, waarmee hij nu z’n planning in realistische tijdskaders zet. Hij bevindt zich nu in de fase van het bewust bekwaam worden, en past toe wat hij gaandeweg het proces leert van zichzelf, met hulp van anderen. Zijn groeiende zelfkennis en bewust-wording geven hem het gevoel goed op weg te zijn.

“Ik deed van de week iets nieuws: ik had weer een gesprek met mijn studiecoach en was erna, door diens houding, een beetje van slag, omdat ik iets niet helemaal goed had gedaan. Normaal zou ik dagen blijven hangen in die dip, en nu heb ik mezelf na een dag herpakt. Ik creëer steeds vaker overzicht van wat ik te doen heb, en ga dan prioriteiten aanbrengen. Dat lukt dus ook steeds sneller. Daarna ga ik aan de slag. Ik raak niet meer in paniek. Ik ben me veel bewuster van mijn criticus en perfectionist, die de lat soms nog hoog willen leggen, en ga toch beginnen. Ik geef eerst ruimte aan het doen en de grove lijnen uitzetten, en daarna mogen zij er wat van vinden. Dat werkt veel beter voor me.”

Aanvankelijk werd hij vooral aangestuurd door de angst het niet goed te doen, te willen voldoen aan de hoge verwachtingen van zijn perfectionist en criticus. Nu is zijn blik gericht op productiviteit, efficiënt en gestructureerd werken. Balans houden tussen hard werken en bewust ontspannen. Tevreden over zijn bereikte resultaten tot nu toe. Iets wat hij voorheen ook niet snel was ;-).

Loop jij vast in uitstellen omdat het structureren, prioriteiten stellen, het plannen en organiseren van je werk/studie niet lukt? Maak een afspraak voor een intake. Ik help je graag om rust in je hoofd te creëren.

Over de schrijfster

admin Maaike

Coach voor pleasers en aanpassers

Wil je iets delen nav dit blog?

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}