Het is een mooie grote vrouw.. donker haar in een knot, bril op haar neus, donkere wenkbrauwen, expressief gezicht.. als zij binnenkomt, dan komt ze ook echt binnen. Niet alleen in haar verschijning, maar ook in wat ze zegt.

Maar dan blijkt ze last te hebben van faalangst. Ze durft zich namelijk niet te profileren “want wie ben ik nou?” en “ik kan het toch niet!”. Grappend zeg ik: nou die faalangst heeft niet zo’n groot repertoire hè?
Ze lacht. En in haar ogen staan de tranen. Toegeven dat ze die gedachtes heeft was niet makkelijk voor haar.

We gaan met haar faalangstige in gesprek. Ik zeg dat ik mijn provocatieve deeltje er even buiten laat. Dat stelt ze op prijs. Zodra ze zit en ik haar welkom heet, zegt faalangst dat ze boos is. Boos dat ik haar bestaansrecht in twijfel trek. Ik ontken, noch beken dat ik dat doe, maar stel er vragen over. Ik vraag haar over mijn cliënte, en hoe zij met elkaar in verhouding staan.

Ze is in eerste instantie niet zo te spreken over cliënte.. “Ze wil van me af, want ze heeft last van me.” Dat is geen fijn idee, dat je als deel van haar niet gewenst bent. Dus ik vraag hoe zit het met de positieve intenties van faalangst. “Ik wil haar behoeden voor fouten. Voor falen! En zorgen dat ze op de achtergrond kan blijven.”

Ik benadruk haar positieve intenties. Dat doet haar zichtbaar goed. Ze haalt adem en zegt dat dit echt in moet zinken. Ze had er eerst geen idee van dat ze een positieve taak zou hebben. “Maar kom je tot je recht op deze manier?” Ze schudt haar hoofd. “Nee, op deze manier niet. Ik zorg dat ze überhaupt niet zoveel doet. Geef haar een schop in de knieën, zodat ze niet kan falen.”

Hoewel de manier dus niet prettig is, voor beiden niet, is de intentie heel zuiver. Het zet aan tot diep nadenken. Eerder in het gesprek hadden we het nog even over een ander deel, waar we mee in gesprek gegaan waren. Ze zei: “Ik heb dat deel nu eenaal in m’n hoofd, dus ik kan haar net zo goed positief inzetten.” Ik herhaal deze uitspraak naar zowel faalangst als mijn cliënte. Zou het kunnen dat faalangst ook bewust positief ingezet kan worden? Dat ze toch gaat durven profileren in dingen die ze eigenlijk het liefste wil?

Met haar hoofd vol vertrekt mijn cliënte op de fiets naar huis. Ze schrijft me bij thuiskomst deze mail: “Dank je wel!
Voor de mindmap, maar vooral oprecht voor mijn overvolle hoofd nu.
Veel stof om over na te denken de komende tijd. Acceptatie gaat denk ik de komende weken mijn kernwoord worden :)”

#faalangst #hoogbegaafd #coaching

Over de schrijfster

admin Maaike

Coach voor pleasers en aanpassers

Wil je iets delen nav dit blog?

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}