Zorg dat je geen nee zegt tegen jezelf

Hoe vaak ik dit niet hoor: “Ik zeg eigenlijk automatisch ja als iemand iets vraagt. Ik denk er niet over na en dan is het al over mijn lippen. Maar dan zit ik wel met de gevolgen ervan!”

Redenen genoeg om ja te blijven zeggen tegen anderen

Je wilt aardig gevonden worden. Ook wil je nodig zijn. En je wilt gewaardeerd worden. Mensen tevreden stellen. De harmonie bewaren. Je wilt zéker niemand teleurstellen. En je wilt ook niet dat dan iemand anders het probleem op z’n nek krijgt. Dus doe jij het maar..

Voor veel mensen komt er een punt waarop het niet meer gaat
Spanning in het lijf, onrust, langdurige stress. Fysiek krijg je signalen dat er iets aan de hand is, maar je gaat door. Want je kunt geen nee zeggen. Toch?

Burn-out of overspannen
Dat punt komt ook tot de fase van flink overspannen zijn of nog erger: in een burn-out. Hier is alles wat je aan reserves had, letterlijk opgebrand. Zowel je hoofd als je lichaam trekken het niet meer. Alle grenzen zijn overschreden en het enige wat jou nog tot stoppen brengt is een total shut-down. Het systeem geeft een fatal error.

Herstellen van burn-out is pittig
Herstellen van een burn-out is geen makkelijke klus. Van beneden nul weer op krabbelen, terwijl je energie op een dieper dan dieptepunt zit. I’ve been there, there’s no fun in it. Hierdoor zie je steeds meer mensen zoeken naar coaching, training op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Logisch, want je belandt niet per toeval in een burn-out. Je doet iets (of je doet iets niet) wat je opbreekt…

Wat ontbreekt bij burn-out?
En dat is: geen gezonde grenzen stellen. Altijd maar ja zeggen of te vaak ja zeggen. Te weinig of geen rekening houden met jezelf. Niet eens meer kunnen voelen wat je nodig hebt: zoals rust in je lijf en in je hoofd. Stress, spanning, onrust is wat je voelt. Laat staan dat je dan in staat bent om mét stress en spanning weer wat goeds voor jezelf te doen. Zeer waarschijnlijk is er een continu innerlijk conflict aan de gang tussen je perfectionist, de loyalist, de harde werker en last but certainly not least: je criticus!

Zeg ja tegen anderen, als je eerst ja hebt gezegd tegen jezelf.

Houd meer rekening met jezelf.

Ga bewuster voelen wat jij nodig hebt.

Geef me-time een upgrade.

Denk na over wat je kunt veranderen.

Praat erover met mensen die je vertrouwt.

Zeg ja tegen jezelf.

Kan je hier wel wat hulp bij gebruiken? Met mijn jarenlange ervaring, kennis en liefde voor het doorbreken van patronen helpt ik je graag!

Over de schrijfster

admin Maaike

Coach voor pleasers en aanpassers

Wil je iets delen nav dit blog?

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}