top of page

Zorgen voor anderen versus zelfzorg

Bijgewerkt op: 12 jul.

Zorgen voor anderen versus zelfzorg

Ze zeggen: ‘Je kunt niet voor een ander zorgen, als je niet goed voor jezelf zorgt.’ Maar klopt dat? 🧐 Zorgen voor anderen versus zelfzorg.. Moet dat persé in balans zijn?

Natuurlijk kun jij wel goed voor een ander zorgen, ook al zorg je niet persé goed voor jezelf.


Het onderzoeken waard Het is interessant om te bedenken hoe dat dan werkt, vind ik 🤓.

In die zin: zolang weinig zelfzorg goed voor je werkt en je er geen last of moeite van ondervindt : dan is er weinig aan de hand. 🙏🏻


Signalen Maar het kan zijn dat je voelt dat je jezelf te veel, te vaak wegcijfert. Dat er over je heen gelopen wordt. Dat je confrontaties uit de weg gaat. Dat je bang bent voor reacties van anderen. Kort lontje, snel geprikkeld en moe. Allemaal signalen dat er toch wat meer aandacht mag gaan naar zelfzorg. Niet om de aandacht voor anderen 'af te leren', want dat is net zo goed iets moois. Zelfzorg kan juist heel goed naast Anderzorg.

Jouw persoonlijke geschiedenis speelt zeker een rol Voel jij een bepaalde weerstand, onrust of ongemak als het gaat om zelfzorg? Dan kan het zijn dat jouw persoonlijke geschiedenis hier nog lading aan geeft. Misschien geef jij ONBEWUST, wat jijzelf vroeger te weinig ontving (en hoogstwaarschijnlijk nog steeds niet of onvoldoende ontvangt). Kan zijn dat je je hier zelfs bewust van bent. Dat is een niet onbelangrijke drijfveer die kan zorgen dat het patroon in stand gehouden wordt, omdat de volwassene die je nu bent het kind in jou niet altijd door heeft 😉.


Maar het is sowieso super persoonlijk. Voor iedereen is zorgen voor zichzelf en zorgen voor anderen anders ‘beladen’.

Met de paplepel...? Kreeg jij het mee als zijnde dat het erbij hoort? Dat het vanzelfsprekend is om je eigen welzijn óók belangrijk te vinden? Dat het mag, dat je er recht op hebt? Zorgen voor anderen versus zelfzorg. Hoe is dat wel of niet in verhouding bij jou?

Kan ook dat zelfzorg juist snel op gedachten over egoïsme strandt… Op schuldgevoelens. Op schaamte zodra het over behoeftes gaat die niet gaan ‘over een ander’ of ‘voor een ander’, maar puur voor jezelf…

Tot nadenken aanzetten Met elke post die ik schrijf hoop ik je vooral te motiveren en stimuleren dat je doet wat je doet, omdat jij dat zelf wilt. Dat je nadenkt over hoe het bij jou zit en kan concluderen dat het lekker zit of dat je er misschien iets mee kunt gaan doen.

Wat ik je vooral wens:

Dat wat je doet van binnenuit komt. Want zorgen voor anderen is iets moois, tot je jezelf vergeet.

Dat je in je leven grotendeels het gevoel hebt dat je leeft ipv overleeft.

Dat jij regie hebt over je leven in plaats van regie vanuit patronen. Dat jij naast geven, ook leert ontvangen.

Op de lange termijn… hoop ik dat jouw zelfzorg net zo goed is als jouw zorg voor anderen ♥️


 


Misschien interessant om deze podcast te luisteren!

14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Wil je met me in gesprek?

Las je iets wat je heeft geraakt? Herkenning in een worsteling die je zelf ook kent?

De allerbeste manier om te zien of ik je hierin kan helpen en of we bij elkaar passen is
om in gesprek te gaan. Dat kan zowel online als offline. Via mijn online agenda maak je eenvoudig een afspraak. 

Ik zie je graag!

© 2024 by Maaike de Boer | Powered and secured by Wix

bottom of page