Onverwerkt trauma
Jij mag er gewoon zijn!

Wat is ontwikkelingstrauma?

Een ontwikkelingstrauma verwijst naar traumatische ervaringen of gebeurtenissen die zich langdurig of frequent voordoen tijdens de vroege stadia van iemands leven. In de kindertijd dus. En in de jongvolwassen levens. Deze ervaringen beïnvloeden de normale ontwikkeling en groei. De invloed is niet zichtbaar van de buitenkant, maar des te meer voelbaar aan de binnenkant. De ervaringen breken in in zowel de fysieke als de psychologische ontwikkeling van een individu. Ontwikkelingstrauma's kunnen variëren in ernst en oorzaak, maar ze hebben sowieso een langdurige impact als ze onverwerkt blijven.

Enkele veelvoorkomende oorzaken van ontwikkelingstrauma zijn:
1. Misbruik:
Dit omvat fysiek, seksueel of emotioneel misbruik door verzorgers, familieleden of andere gezagsfiguren.

2. Verwaarlozing:
Verwaarlozing treedt op wanneer een kind onvoldoende emotionele, fysieke of psychologische zorg en aandacht krijgt van de ouders of verzorgers.

3. Huiselijk geweld:
Kinderen die getuige zijn van huiselijk geweld tussen ouders of verzorgers kunnen trauma ervaren.

4. Verlies of scheiding:
Het verlies van een ouder, echtscheiding of familieproblemen kunnen traumatische gevolgen hebben voor kinderen.

5. Verhuizing of ontheemding:
Herhaalde veranderingen in woonplaats, school of omgeving kunnen stress en trauma veroorzaken.

6. Gebrek aan steun en veiligheid:
Kinderen hebben behoefte aan een veilige en ondersteunende omgeving. Een gebrek aan stabiliteit en liefdevolle zorg kan traumatisch zijn.

Ontwikkelingstrauma kan resulteren in diverse langetermijneffecten, waaronder:
- Emotionele problemen, zoals angst, depressie en posttraumatische stressstoornis (PTSS).
- Problemen met relaties en hechting, zoals moeite hebben met het aangaan van gezonde relaties of verlatingsangst.
- Gedragsproblemen, zoals agressie, verslaving of risicovol gedrag.
- Cognitieve problemen, waaronder problemen met concentratie en leren.
- Een laag zelfbeeld en gebrek aan zelfvertrouwen.
- Fysieke gezondheidsproblemen als gevolg van langdurige stress.
- Problemen met zelfregulatie, zoals moeite hebben met het beheersen van emoties.

Verwerking trauma door begrip en erkenning

Het begrip en de erkenning van (ontwikkelings)trauma zijn belangrijk, omdat het de weg opent naar therapie en hulpverlening om de gevolgen van dergelijke trauma's te behandelen. Professionele hulp biedt mensen de kans om hun trauma's te verwerken en de kwaliteit van leven te verbeteren.
Juist in ontwikkelingstrauma is het alleen zijn in je ervaringen heel bepalend. Was er iemand voor je? Werd je getroost, gesteund, geloofd, begrepen?
Hulp vragen of hulp toestaan kan hierdoor bijzonder moeilijk of onmogelijk lijken.

Spanning en angst om trauma aan te kijken
Het is heel, heel logisch en zelfs ook 'natuurlijk' om spanning en angst te voelen als je denkt aan het gaan verwerken van trauma. Het brein zal ook proberen je te laten geloven dat je geen trauma hebt. "Het is toch niet ernstig. Het was geen groots iets ofzo." Juist in de kleine dingen zit vaak trauma verstopt. Trauma is letterlijk vertaald: een wond. Niet meer en niet minder. Als je langdurig te weinig aandacht hebt gekregen of er werd herhaaldelijk afkeurend met je omgegaan dan kan het niet anders dan dat dat impact op je had. En als dat trauma nog sluimert, dan heeft het nog steeds impact.

Angst als blokkade
Ik begrijp als geen ander hoe angst je tegen kan houden. Na mijn trauma was ik zo ongeveer overál bang voor. Sociale angst, faalangst, maar ook valangst en angst voor nieuwe apparatuur. Je kon het zo gek niet bedenken: ik had het. 
Door het voorzichtig aannemen van het idee dat ik een trauma had (wel meerdere trouwens), werd het wel steeds overzichtelijker waar ik aan wilde werken. Ik heb inmiddels goed voor mijn wonden leren zorgen, maar zorg er ook voor dat ik me hierin blijf ontwikkelen om mensen die zich herkennen in het pleasen en aanpassen te helpen. Gevoelens die ruimte gaan krijgen zoals tevredenheid, trots zijn en genieten. In plaats van het 'eeuwige' schuldig voelen, angstig zijn of twijfelen aan jezelf.

Nog meer lezen over trauma?
Onder Fawn lees je nog wat meer over trauma en hoe de pleaser zich hierin manifesteert. Als je vragen hebt, mag je me altijd mailen. Langskomen voor een intake om je vragen persoonlijk aan me te stellen mag ook altijd.

6 indicaties dat er ontwikkelingstrauma speelt
(bron: Anouk Prop en Peter Paanakker)

  • Je weet niet wat je wilt met je leven. Je komt niet vooruit.
  • Je voelt je vaak hulpeloos, wanhopig en eenzaam, je hebt weinig energie.
  • Je kunt, zonder dat er van buiten directe dreiging is, je overvallen voelen voor onrust en paniek.
  • Je hebt weinig contact met je lichaam, innerlijke sensaties en gevoelens.
  • Je hebt weinig contact met je verlangens en behoeftes en gaat relaties aan die niet goed voor je zijn.
  • Je zoekt naar een verklaring voor alle klachten en symptomen, maar je kunt de oorzaak niet vinden. "Er is iets mis met mij."

Afhankelijk van de stappen die je al gezet hebt in je persoonlijke ontwikkeling kan bovenstaande in meer of mindere mate voor je van toepassing zijn. Waren deze indicaties voor jou als jongvolwassene naar volwassenheid aan de hand en merk je er sowieso nog de 'effecten' van? Dan kun je er welhaast van uit gaan dat er bij jou ontwikkelingstrauma speelt. 

Het fijne is dat als je dit kunt gaan erkennen en herkennen er een rouwproces op gang kan komen. Daarnaast kun je leren hoe je bij triggers kun co-reguleren én dat je kunt leven mét de wond, in plaats van vanuit de wond.

Mis geen Updates! Schrijf je in -->