Over mij – vervolg
Jij mag er gewoon zijn!

Waarom ik ben gaan coachen...

Hoe ik coach ben geworden heeft veel te maken met gebeurtenissen uit mijn verleden. Ook door mijn persoonlijkheid uiteraard, want ik was altijd al geïnteresseerd in mensen en wilde hen, en in eerste instantie ook mezelf, graag beter leren begrijpen. Ik heb in mijn leven veel geworsteld. Met mezelf en mijn omgeving. Ik zat vast in patronen en wilde eruit. Dus ging ik me persoonlijk ontwikkelen. Autodidact.

Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!

- Said someone, other than Pipi Langkous -

Trauma

Op 14 jarige leeftijd raakte ik getraumatiseerd: mijn vader kwam door een ongeluk (met zijn deltavlieger) in een rolstoel terecht met een dwarslaesie. Mijn eerst zo veilige en onbezorgde wereld lag opeens ondersteboven en werd voor mij onveilig en vooral vol met zorgen.

Hoe trauma doorwerkt in ieders systeem is heel persoonlijk. Ik heb er lang veel last van gehad. Faalangst, onzekerheid, het verlamde me. Mijn vader kon niet meer lopen. En ik kon niet meer 'normaal' denken. (overigens is trauma niet enkel het ervaren van een heftig ongeluk of iets dergelijks. Onwikkelingstrauma is heel complex, waarbij het vooral gaat over de innerlijke beleving in periodes van je leven. Lees meer over ontwikkelingstrauma onder fawn!

"Als ik mezelf al niet begrijp, hoe moet een ander mij dan begrijpen..."

Vanaf dat moment ervaarde ik mijn wereld meer als toeschouwer dan dat ik er zelf aan deelnam. Ik observeerde niet alleen de wereld om mij heen, maar ook mijzelf. Super zelfbewust. De kat uit de boom kijken deed ik sowieso al. Ik was me ook zeer bewust van mijn gedrag en enorm kritisch op mezelf. Ik had, onbewust, een ideaalbeeld van hoe ik eigenlijk zou moeten zijn, hoe het hoorde en wat ik dacht dat er van mij verwacht werd. Tegelijkertijd had ik vaak juist geen idee hóe ik me moest gedragen. Hoe verhield ik me tot anderen, hoe pas ik er tussen, hoe hoor ik er ook bij. De lat lag onbewust enórm hoog.. 

De combinatie van trauma, slim en gevoelig zijn en er niet mee uit de voeten kunnen veroorzaakte dagelijks een staat van verwarring en stemmingswisselingen. Ik kwam er zelf niet uit, maar durfde toen ook geen hulp te vragen. "Als ik mezelf al niet begrijp, hoe moet een ander mij dan begrijpen..."

Ik kon uit het raam kijken en denken ‘Hoe doen die mensen dat, onbezorgd over straat lopen?’…

In m'n kracht staan?
Toen ik een jaar of 18 was begon ik met een cursus ‘Sta in je kracht’. Ik kreeg daar een glimp van 'wat zou kunnen zijn’. De hoop borrelde op dat er andere mogelijkheden voor mij waren....?

Dat gevoel binnenin vertelde mij dat ik het ook waanzinnig interessant vond wat er allemaal bij mij en de anderen in de cursus gebeurde... Maar daar iets mee doen? Dat was vast niet voor mij bestemd… ik was immers onzeker, faalangstig... Toch ben ik vast gaan houden aan dat sprankje hoop. Gelukkig!

Moeder worden
Op mijn 28e werd ik moeder en ik vond het in eerste instantie verschrikkelijk! Hop, ook nog een postnatale depressie. Ik hield van mijn dochter, maar ik had geen idee wat ik precies moest doen, had weinig referentiemateriaal. Toch ontdekte ik dat ik vrij snel leerde door het vooral maar te gaan doen, bij anderen een beetje af te kijken en dingen uit te proberen. Mijn dochter was ook een prima spiegel voor me, waardoor ik in snel tempo mezelf behoorlijk goed leerde kennen.
Confronterend, maar zeer waardevol. Maar ik wilde meer concreet aan de slag…

Vaak vallen... en weer opstaan

Met 29 jaar startte ik met het volgen van een NLP opleiding die de aanzet was voor nog minstens 7 opleidingen en talloze workshops en cursussen in de richting van coaching en training. Ik ging als begeleider aan de slag om andere studenten te helpen in hun persoonlijke ontwikkeling en inmiddels heb ik ook heel happy (en stoer!) als NLP trainer voor groepen gestaan en geef ik trainingen aan coaches in Voice Dialogue!

Mijn hooggevoeligheid, intuïtie en intelligentie kwamen en komen me eindelijk goed van pas! Ik voel me nu in mijn element. Het gevoel dat je helemaal op je plek bent, precies doet waar je goed in bent en er heel blij van wordt..  Ikigai!
 
Ik ontwikkelde, ben vaak gevallen en stond weer op... Maar... Ik was, ondanks alle vooruitgang, nog steeds wel heel kritisch en perfectionistisch..

Ik wil blijven groeien, beter worden in wat ik kan

Ik bleef mij bewust van de oeverloze kritiek die ik dag in dag uit over mezelf heen stortte. Het dreef me vooruit, maar hield me net zo goed ook tegen.

Ik ervaarde ‘stemmen’ in mij die elkaar tegen leken te spreken, de zogenaamde innerlijke conflicten en vaak was de criticus hierbij betrokken. Door goed te luisteren kreeg ik beetje bij beetje grip op die kritische stem.

Voice Dialogue heeft hierin wezenlijke verandering gebracht.
Ik heb inmiddels een prima relatie met mijn interne criticus en perfectionist ontwikkeld. Ik wil blijven groeien, beter worden in mijn vak. Dan zijn die twee stemmen heel behulpzaam! Ze vormen nu een aanvulling op mijn zijn, mijn zelfvertrouwen, mijn zelfbeeld en het bereiken van mijn doelen en dromen.
Het grote verschil nu is dat ik zelfvertrouwen heb en geloof in mezelf. Ik heb ze geaccepteerd als mijn delen, belangrijke delen, en zet ze graag in als kwaliteiten in mijn werk als coach, begeleider en trainer.

Doen wie ik ben
Het gaat er niet om dat mijn leven perfect is (al kan ik dat op momenten nog wel eens willen ;-)), het gaat erom dat ik telkens opnieuw ontdek wat werkt voor mij, weet wat ik kan doen om een leuk, gezellig, prettig, betekenisvol leven te creëren. En dat ik dat dan ook dóe, nadat ik het bedacht heb!

En ook... dat ik dit ook faciliteer voor anderen die een soortgelijk pad lopen.

visie + missie

Met hart & ziel
Ik heb een speciale passie voor het werken met Fawn people vanuit mijn persoonlijke achtergrond. Met hen werk ik graag samen aan een steviger zelf-gevoelgezonde grenzen en het leren luisteren naar hun eigen behoeftes. Fawn people verdienen namelijk juist veel compassie van anderen, maar natuurlijk vooral van zichzelf.

Ik werk op mijn eigen-wijze manier aan een wereld waarin meer en meer mensen:

 • zichzelf mogen zijn: van zichzelf! (minder pleasen, aanpassen en onzeker voelen)
 • in zichzelf geloven en goed voor zichzelf zorgen
 • patronen doorbreken in perfectionisme, zelfkritiek, twijfel
 • minder kritisch en streng zijn, meer mild en zacht
 • gezonde grenzen hebben
 • zichzelf durven laten zien en horen

Gratis 30 minuten intake om een gevoel te krijgen bij wie ik ben, wat ik doe, onze klik?

Opleidingen

1.

Voice Dialogue - specialisatie trauma - Voice Dialogue Instituut, België

2.

Provocatief coach (level 1) - IEP

3.

Gecertificeerd NLP Master-Practitioner - Novalife

4.

Provocative Change Works - Nick Kemp

5.

Basis en gevorderd Talentbegeleider Hoogbegaafden - Novilo

6.

Oplossingsgericht coachen - Mastercoaching International

7.

Counselling & Coaching - Academie voor Coaching & Counselling

Overig werk:

 • Co-trainer in de opleiding tot Voice Dialogue Facilitator - trauma
  specialisatie van Voice Dialogue Instituut België 2022-2023
 • Co-trainer in de opleiding tot Beroepscoach (Nobco gecertificeerd)
  van Mastercoaching International 2022-2023
 • NLP trainer in de NLP Master-Practitioner opleidingen
  van Novalife 2018 - 2020
 • Begeleider / mentor vd begeleiders in de NLP Master-Practitioner
  opleidingen van Novalife 2008-2018

Mis geen Updates! Schrijf je in -->