“Als het niet perfect kan, dan stoppen we ermee.” 
In gesprek met de perfectionist van E. De perfectionist en de criticus zijn een sterk stel en als het even tegenzit beslissen zij samen dat E niet verder kan. Niet persé om E echt stop te zetten, maar omdat ze op dat moment ook niet weten hoe verder. Dan maar liever stoppen, dan eindeloos doorgaan. Toch?

Logische redenatie. Maar E heeft er wel last van. Want hij staat voor een deadline en moet werk op gaan leveren. En hoe langer hij ‘wacht’, hoe meer paniek er ontstaat. 
En die paniek: daar hebben de perfectionist en criticus ook wel last van 🙁

Uit het gesprek wordt wel duidelijk dat de perfectionist meteen wil dat het goed is en klopt. Hij beschrijft zich ook als het grootste deel van E: hij bepaalt wel veel en zit vaak achter het stuur. Trapt dus geregeld op de rem, omdat hij het niet meer ziet zitten. Hierdoor zit E geregeld met z’n handen in z’n haar. Uitstelgedrag is een bekend fenomeen 😉 Laat uit bed komen, te laat op afspraken verschijnen, uren afgeleid zijn met andere zaken. 

De perfectionist blijkt wel open te staan voor samenwerking. Met de fanatiekeling. “Die kan beter knopen doorhakken, die denkt ook minder na en schiet snel in actie. Daar kan ik nog wel wat van leren!” 
In de ideale situatie zal dus de fanatiekeling meer achter het stuur gaan zitten met daarnaast de perfectionist. Die kan namelijk wel beter zien wat er moet gebeuren en bijsturen waar nodig. 

En dat is een proces. Want de perfectionist laat niet zomaar spontaan het stuur los in het volle vertrouwen dat de fanatiekeling het wel oppakt. Geduldiger worden en het vertrouwen laten groeien is nu het doel van de perfectionist.

E gaat hiermee aan de slag. In gesprek met zijn perfectionist en fanatiekeling. Ze samen laten werken. 
Voor a.s. zondag staat er een deadline op de agenda, waar ze al mee kunnen gaan oefenen.

Benieuwd om over twee weken te horen hoe dat is gegaan :)!

Over de schrijfster

admin Maaike

Coach voor pleasers en aanpassers

Wil je iets delen nav dit blog?

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}