Dit verhaal gaat over een vriend van mij die veel moeite heeft met fouten maken.

Een slimme gevoelige man, die veel in zijn mars heeft, maar zich steeds geconfronteerd voelt met zijn uitstelgedrag. “Ik realiseer me opeens weer iets… het is lastig om me in te zetten voor iets waar ik aanvankelijk geen fiducie in heb.. dat voelt als toewerken aan een mislukking.. en uitstellen voelt als voorkomen van een mislukking.”

Hij wil hoe dan ook weg van dat mislukte gevoel. Maar creëert vaak genoeg momenten waarop dat tóch gebeurt. Waarom? Omdat hij lang geleden niet promoveerde en onbewust de overtuiging kreeg dat hij een mislukking is. En daar nog altijd in gelooft.

Als één ding mis gaat, gaat ALLES voor z’n gevoel mis. Zoals dat hij vanmorgen, te laat, bij z’n tandartsafspraak kwam en bleek dat er helemaal geen afspraak was. “Ik voel me incapabel, onbetrouwbaar, mislukt, overvraagd.”

Dat ene ding wordt toegevoegd aan al het andere wat óók mis ging. Het gaat in een pressure cooker met als effect dat hij zich moedeloos en waardeloos voelt.

Ik schreef hem dit:

“Je hebt een pressure cooker inside. Alle delen verzamelen zich rondom mislukking, waardeloos voelen etc. als je ‘iets’ fout doet. En het gaat steeds sneller mis. Muurtje wordt razendsnel opgebouwd. Daar wil je uit, van weg, op vakantie. Maar dat kan niet steeds. De druk is binnen jou, niet buiten jou. Daar moet je iets mee. Mag ook ☺️???? Bovendien: je kúnt er ook iets mee. Welke overtuiging houdt jou in de pressure cooker? Dat jij een mislukking bent of dat anderen jou zo doen voelen?

Beide overtuigingen zetten jouw systeem onder hoge druk. Er moet een ventieltje op, die jij mag bouwen.”

Hoe je zo’n ventiel bouwt is iets wat je in coaching kunt leren. Het besef dat je vastzit in een overtuiging is al de eerste stap. Omdat het een overtuiging is op identiteitsniveau is het veranderen ervan niet ‘even’ gedaan. Het helpt als je een deel in je hebt die eigenlijk niet gelooft dat het waar is, die niet vindt dat je een totale mislukking bent.

Je kunt dat deel overigens eerder zien als je niet al in de pressure cooker zit. In zijn geval: hij heeft ook genoeg momenten waarop het uitstelgedrag minder is en hij zich tevreden voelt over zijn prestaties. Dan ‘leeft’ die overtuiging minder en kan hij blijven werken aan een goed gevoel over zichzelf. Dat wordt steeds sterker. Zien wat hij wél goed doet en daar zijn best voor doen. Zo kan hij op den duur die belemmerende overtuiging los gaan laten.

Zijn verhaal staat niet alleen. Er zijn veel mensen die zo’n pressure cooker in zichzelf herkennen. Verlang je ernaar om er uit te kunnen blijven? Ga op zoek naar iemand die jou erbij kan helpen of neem contact met me op, ik help je graag.

Over de schrijfster

admin Maaike

Coach voor pleasers en aanpassers

Wil je iets delen nav dit blog?

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}