Laatst schreef ik over hoe angst meer om zeep helpt dan falen ooit zal doen (lees hier het blog). Deze quote is hier ook weer zo’n voorbeeld van. In een van de opleidingen die ik volgde zei mijn trainer me: “Maaike.. kijk je angst nu eens aan. Je zit er steeds IN, je VOELT die angst, maar je KIJKT er niet naar.” Ik raakte verward. Wat bedoelde ze in hemelsnaam? Hoe kijk je je angst aan??

Ik ging er toch mee aan de slag. Ging bedenken wat ze mogelijk bedoelde. En op een dag bedacht ik: stel ik ZIE mijn angst. Hoe ziet MIJN angst er dan uit? En ik zat op dat moment op de bank in mijn woonkamer en projecteerde als het ware een gedaante op de plek naast me. Ik zag een soort grijze wolk met lichte en donkere tinten. In eerste, tweede en derde instantie moest ik me even over m’n kritische deeltje heen zetten ???? Die vond zoiets ‘zien’ niet heel ‘normaal’. Maar iets in mij was bereid om dit experiment verder te zetten.

Elke keer als ik me angstig voelde, stelde ik mezelf voor dat angst naast me zat. Die wolk dus. En dat de angst die ik in mijn lijf voelde niet IN mij zat, maar IN die wolk. Door dat te herhalen werd ik er beter in. Ik zag mezelf steeds meer los van mijn angst. Ik voelde daardoor letterlijk ook minder angst, omdat mijn wolk nu degene was die bang was. We konden samen bang zijn, maar ik kon ook angst ‘laten zijn’. Ik werd me ervan bewust dat ik ondanks angst veel meer durfde. Dus ook al was angst er nog, ik kon ook dingen doen die ik in het begin superspannend vond. Doodeng zelfs. En nu viel daar steeds meer lading vanaf.

Ik ben ondertussen 10 jaar coach en ondernemer. Ging allemaal niet vanzelf. Ging wel vanUIT mezelf. Ik wilde. Ik wil. Ik doe.

Nu is filmpjes maken m’n nieuwe project ???? Dat is voor mij ook weer zoiets dat aan de andere kant van angst staat!

En omdat ik mezelf intussen graag uitdaag, en ik het zelfs ook echt leuk vind om te doen: doe ik het. Ik pruts wat af. Ik probeer van alles uit. Ik klooi wat aan. Ik lach om mezelf.

Ik wil minstens één boodschap de wereld in brengen: het hoeft allemaal niet perfect. Het mag gewoon vol gepruts, uitprobeersels en geklooi.

Wil jij de komende tijd ook ergens aan gaan prutsen? ????

Vind je prutsen en aanklooien heel ingewikkeld? Wordt je perfectionist er onpasselijk van? Kom dan vooral langs. I can teach you!

Over de schrijfster

admin Maaike

Coach voor pleasers en aanpassers

Wil je iets delen nav dit blog?

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}